11. des, 2013

JUL I SKILTE FAMILIER

Da jeg var liten var det få som var skilt, bare noen ganske få hadde skilte foreldre. Alle jeg kjente feiret jul bare sammen med sine egne. Julaften var så spesiell at den kvelden var bare den innerste familie sammen. Så kom juledagene med familieselskaper og mye gøy, og siden mine foreldre hadde mange søsken, er disse livlige juleselskapene blant mine morsomste minner fra oppveksten. I dag er bildet helt annerledes med like mange delte familier som A 4 familien. Familiebildet er derfor innfløkt for par som har både et, to eller flere samliv bak seg, med mine, dine og våre barn, og kanskje flere svigerforeldre, besteforeldre, søskenbarn og tanter og onkler. Mange takler hverdagen godt i storfamilien, de voksne samarbeider og man lever regelmessig og naturlig om hverandre. Men til jul og ved andre høytider og fester blir det lett annerledes. Da skjer det noe, for da kommer de sårede følelsene mer opp i dagen.  Foreldre klarer ikke alltid å bli enige om juleprogrammet, gamle uferdige konflikter forstyrrer og utløser dårlig stemning.  Og mange foreldre har både mer dårlig samvittighet og bekymringer enn til hverdags når alt går sin vante gang. Dette fanger selvsagt barn opp.

  

Lengter etter foreldre og søsken som ikke er der

Petter er 7 år, foreldrene flyttet fra hverandre for 2 år siden. Det er mammas tur til å ha Petter i år. Mamma har ny mann, han har 2 barn fra før, og deres besteforeldre skal også være der. Til vanlig tenker ikke Petter så mye på hvem som hører til hvem. Han er blitt vant til dem. Men til jul blir han lei seg og lengter så veldig etter pappa og storesøster som han ikke skal være sammen med. Det er noe annet også Petter grubler på før jul. Det er at mamma sa da hun skilte seg fra pappa, at de aldri kan si det er helt sikkert at ikke mamma og pappa en gang flytter sammen igjen. Petter ønsker veldig at foreldrene skal flytte sammen igjen. Men det har ikke skjedd til nå.

 

Barn krever klar tale og ærlighet

Barn tåler å høre sannheten, og de krever ærlighet fra oss voksne. Noe annet blir tolket som juks. Petters foreldre har vært utydelige både om sine valg om samlivsbruddet og om sitt nye familieliv. Mange foreldre tror det er best slik, for å skjerme barna. Men i praksis er det ofte det motsatte som skjer. Utydelighet fra de voksne skaper uro og utrygghet hos Petter. De skjønner ikke hva Petter tenker på. Og når ikke foreldrene kommer Petter i møte, er han alene med de vanskelige tankene. Kloke foreldre er nær sine barn og fanger opp barns urolige følelser, selv om de bor på hver sine steder.

 

Planlegg og fortell i god tid hvor barna skal være til jul

Barn trenger i god tid å få vite hvor alle i storfamilien skal være til jul. Det er også viktig at barn får støtte for hvor de skal være, fra begge sine foreldre, enten barna feirer hos mor, far, eller besteforeldre. Foreldre som motarbeider eksens julefeiring, skaper vanskeligheter for barn. For barn er mamma og pappa like viktige. Voksne lager mer konflikter i storfamilien enn barna. Ekspartnere som ikke er ferdige med tidligere samlivspartnere, og bruker barna som kanal for å straffe eller kritisere ekspartneren, skader sine barn mest!

Pass deg så du ikke nedvurderer ditt barns julefeiring, ved sleivete kommentarer og en negativ holdning. Slikt tolker barn kjapt.

 

Unngå forskjellsbehandling

Julefeiring i storfamilien med mine, dine og våre barn har naturlig nok flere utfordringer enn i A 4 familien. Hvordan skal vi takle gavepresset?

Her er et eksempel:  Stine og Kari er tvillinger på 12 år, foreldrene skilte lag i fjor. I år skal tvillingene feire jul med faren. Men det kommer flere barn dit. Fars nye kjæreste har 3 barn fra før, på omtrent samme alder som tvillingene. Kveldens dyreste julegaver er til Stine og Kari, de er fra tvillingenes mamma. De to andre barna merker selvsagt dette, stemor også, men far tier.

Barn er følsomme for forskjellsbehandling og urettferdig fordeling av både gaver og omsorg. Det beste er at de voksne på forhånd blir enige om mengden av julegaver. Men mange klarer ikke det. Å være snill og kjøpe fine gaver kan være en måte å lette dårlig samvittighet på, slik som med moren til tvillingene over. Denne moren hadde dårlig samvittighet for sine barn. Hun syntes så synd på tvillingene sine, og ubevisst betalte hun en slags bot for samlivsbruddet ved å sende overdådige gaver. Det er ufornuftig overfor barna, som ikke måler foreldrekontakten på hvor dyre julegavene er, men om de føler seg elsket og tatt vare på av sine foreldre. Barn ønsker seg tid sammen med sine foreldre til jul, og at de voksne er blide i fjeset.