6. jan, 2014

ETTER JULEUTROSKAPEN

Det kommer inn telefoner og mail nå på nyåret fra partnere som er dypt fortvilet. Det er så tungt å begynne et nytt år med den avslørte utroskapen fra julebordsesongen. Noen er helt utslått og vil ikke fortsette samlivet med en utro samlivspartner, andre lurer på om slikt kan repareres.  I år slår det meg at de yngre tar det tyngre enn de godt voksne på min egen alder.  Det virker nesten som om 30-40 åringer er i en utsatt og mest sårbar fase. De snakker om at parforholdet er over, og at hele familien knekker sammen under trykket av det som utroskap etterlater seg. Er samspillet så skjørt at det ikke tåler utroskap? Ja visst er moderne parforhold så skjøre. Jeg funderer på hvor mange det er som har opplevd dette før, hver desember i flere år bakover, at ens samlivspartner våkner opp i sengen med sjefen sin, eller kommer rufsete hjem på morgenkvisten etter klining og sex med kolleger eller tilfeldige gjester på samme julebord.

 

Eksempel 1

Henrik er 3 barnsfar og gift på 8. året med Helle. Henrik ringer og ber om time så fort som mulig, etter avsløringen av Helles utroskap i forbindelse med julebordet med jobben. Helle er ikke interessert i å snakke med noen som helst, men han trenger råd og innspill for hvordan han skal innrette seg fremover. ”Jo mer jeg spør henne, jo verre blir det mellom oss”, sier Henrik. ”Hun vrir seg unna og takler det dårligere enn meg. Barna reagerer også, den eldste har forstått at mamma har vært bort i en annen og tenåringen er skikkelig stygg med moren sin nå. Men jeg kan vel ikke ta henne i forsvar?”

 

Eksempel 2

Eivind ønsker hjelp. Han og kona Eva kom ikke til første avtale om parsamtale hos meg, Eivind var i bakrus etter fest med kolleger på jobben.  Eva gikk i vranglås og nektet å snakke med sin mann etter det, hun var luta lei hele mannens fyll og festing med damer. Han ba om unnskyldning, som så mange ganger tidligere. Eva svarte ikke, men var ikke overrasket, dette var vanlige desember historier i deres samliv. Eivind var en sjarmør ute og tok imot tilbudene som kom. Eva hadde for lengst sluttet å spørre, Eivind løy om sitt uteliv. Utfordringen dette paret har er hvordan parforholdet kan bestå med utroskap og lyving, for ingen vil ut.

  

Hvem har skyld?

Den utro har skyld i utroskapen, men årsakene kan være ulike. I et samliv er begge to bidragsytere til at samlivet er slik det har blitt, det har begge ansvar for. Det er det siste som er den store utfordringen, om partene klarer å få til et klima seg i mellom etter utroskapen, som gir grunnlag for en mer reflekterende holdning om både historien og samspillet videre. Kunsten er å klare å snakke sammen på en rolig måte om utroskapen. Var det tilfeldig, eller planlagt? Partnere som klarer å lytte til hverandre uten å komme i forsvar klarer det best.

 

Utfordringer for den utro

Den utro må finne seg i å svare på spørsmål fra offeret. Åpenhet og ærlighet er abc. Den utro som ikke vil ta ansvar for historien, men heller bortforklarer og kjefter på offeret, bidrar neppe til fortsatt samliv. Det er lyvingen som er det største sviket i utroskap. Å avslutte forholdet til elskeren er et must. Det er offeret som må bestemme farten for når utroskapen er bearbeidet. Ikke press frem en tilgivelse før offeret er klar til det.

 

Utfordringen for offeret

Selv om følelsene herjer dag og natt, og selvfølelsen er på nedtur, må offeret jobbe med å sette fornuften i førersetet. Det er om å gjøre å få kontroll på følelsene. Det kan ta inntil 2 år å bli ferdig med utroskap og bygge opp ny tillit til samlivspartneren. Når offeret virkelig vil forsøke å gjenreise tilliten til sin utro samlivspartner, må det merkes i praksis. God stemning hjemme er drahjelp for bedre kommunikasjon og samspill. Når sterke reaksjoner og tvil om mer utroskap sniker seg inn, gjelder det å holde fast ved ordene fra den utro: jeg vil bare ha deg.

 

Å lære av utroskap

Utroskap kan ødelegge samliv, men for par som klarer å reise seg etter skandalen kan det gi muligheter til fornyet kjærlighet og tillit.Sex og samliv handler like mye om egenutvikling som samspill. Hvis de to hver for seg klarer å ta ansvar for sitt eget liv, og samtidig klarer å fortelle hva man ønsker og vil og ikke vil i forholdet, da kan det bygges et godt grunnlag for videre fellesskap og lidenskap.

 

Det beste kan være å gi opp

For par som lenge har kjørt hver sin vei og ellers har lite felles annet enn bolig og barn, kan en juleutroskap være starten på en nødvendig avslutning av et samspill som ikke er liv laga.