18. jan, 2014

HERSKETEKNIKKER KAN DREPE

Ordet å herske gir meg dårlige assosiasjoner, særlig på hjemmebane. I familien og parforholdet er det rett og slett ufyselig å tenke på at man hersker over hverandre. Det kan bare gi negative resultater. Likevel kommer vi ikke forbi at å herske over andre på ulike måter  er mer utbredt enn vi ønsker å tro.  Jeg hører om og observerer hersketeknikker i terapirommet hver uke. Det kalles ikke hersketeknikk, for det er vanskelig å sette ord på fenomenet. Det er mer følelser av å bli holdt nede, ikke bli sett, og tråkket på. Den som endelig tør å sette ord på hvordan det virker å bli hersket over, har vanligvis grublet på de vonde følelsene i lang, lang tid. 

 

Helene ble hersket over i 25 år

Ingen visste om det, hun bar på smertene selv. Hun oppsøkte meg for et helt annet problem, men i løpet av den første samtalen begynte det å sive ut, en smerte som gikk på at hun følte seg usynlig og mindreverdig i ekteskapet. Slik hadde det vært i alle år siden de ble gift, sier Helene stille. Bare helt i begynnelsen følte hun seg vel og på like fot med mannen. Da barna etter hvert ble født og hun stelte barn og hus hjemme, var han mer og mer ute. Han var godt ansett i arbeidslivet og aktiv politisk.  Når de var sammen med andre, for henne var det sjelden annet enn med slektninger, gjorde han narr av henne og lo når han refererte til hva hun gjorde og sa. Hun følte seg så liten, og det stoppet etter hvert lysten til å delta. 

Helenes historie er nesten ikke til å tro i vårt moderne likestillingssamfunn. Hvorfor blir samspillet så galt?

Vi snakket mye om hvordan Helene kunne la mannen herske over henne så lenge uten å ta igjen og gjøre opprør. Hun hadde mye å fortelle, men få svar. Så kom det: ”til slutt begynte jeg å tro at han hadde rett. Han formulerte seg så riktig og tok meg på de ømmeste punktene når jeg var sliten og lengtet etter mer god stemning hjemme. Han fikk meg til å tro at det var min skyld, jeg lagde problemene.”

I de følgende månedene hadde vi flere lange samtaler, hun turte ikke si noe til mannen om det. Helene sugde til seg alt hun kunne få av tilbakemeldinger og støtte på sitt eget liv. Langsomt klarte hun å se seg selv som en selvstendig person med retten til egne ønsker og valg. Etter to år tok denne sårede flotte kvinnen ut separasjon fra mannen sin for å etablere seg på egen hånd.

 

Moderne kvinner bruker også hersketeknikker

Da sosialpsykolog Berit Ås på 70-tallet lanserte hersketeknikkene, var det menn som brukte dette redskapet. Hun var den første politikerleder i SV, og det var i politiske sammenhenger hun opplevde hersketeknikkene fra sine mannlige medpolitikere. Hun følte seg overkjørt av dem.

I dag 30 år senere er ikke menn alene på denne arenaen.  Kvinnelige politikere og kjendiser innrømmer åpent at de tar i bruk hersketeknikker for å oppnå det de vil i jobben sin. Hersketeknikker er et virkemiddel i en vanskelig verden. Et brutalt arbeidsliv kan skape så dårlige relasjoner mellom mennesker at de trenger å bruke diverse ufyselige knep for å beholde kontrollen og vinne kampen mot hverandre.  For det er da hersketeknikkene brukes, når samspillet oppleves som en kamp. Partene har blitt motspillere istedenfor medspillere.

 

 De 5 hersketeknikkene

 1.       Usynliggjøring

Dette er det verste. Du blir fratatt selvfølelsen, og får høre at du er mindre verdt og uten betydning for andre. Mange føler seg glemt og oversett og overkjørt.

 2.      Påføring av skyld og skam   

Du får stadig høre at du ikke er bra nok og flink nok, også fordi du tenker og snakker forskjellig fra det menn gjør. Å bli ydmyket for dette, særlig med andre tilstede, skaper følelse av skam- og skyldfølelse. Du klarer ikke å snakke med andre om dette, fordi privatlivets fred er idealet.

 3.      Latterliggjøring

Du får høre at du er lite informert og dum, eller trenger psykisk behandling. Kvinner plages mest av dette. Hønsehjerner og plaprekjerringer har ingen liknende ord for menn. Sextrakassering er det kvinner som lider under.

 4.      Tilbakeholde informasjon

Når menn snakker og hører mest på menn, og kvinner mest på kvinner, og unnlater å informere kvinner om viktige saker. Utbredt på jobber med flest mannlige ansatte.

 5.      Dobbel straff

Brukes mot dem man har fordommer mot. Du straffes for det du gjør og det du ikke gjør. Hjemmearbeidende kvinner anklages for å være late og udugelige. Går hun ut i jobb, anklages hun for å være selvopptatt og ikke tenke på familien.

 Kvinners egen hersketeknikk

Sladder og baksnakking er ikke menns teknikk, det er kvinner best til. Menn opplever det som motbydelig i samliv.

 Avslør maktspillet og si fra!

Ikke finn deg i å bli hersket over. Jo lenger du blir utsatt for denne skammelige maktbruken, jo mindre sannsynlig er det for at saken går over av seg selv.

Du kan gjøre mye på egen hånd for å løse problemet. Sett deg inn i hva de ulike hersketeknikkene egentlig innebærer. Forsøk å tenke ut og skrive ned hvilke hersketeknikker du blir utsatt for, og hvordan det virker på deg. Tenk ut og skriv ned punkter og ta dette opp med partneren eller arbeidsgiveren din.

Det er en ubehagelig og vanskelig oppgave. Men forsøk å stålsette deg, for å få et bedre liv etterpå.

Blir du avvist når du konfronterer partneren eller kollegaen din, må du ikke nøle med å ta saken opp med andre i full åpenhet, enten med en du har tillit til i din krets, eller gå til en fagperson som har taushetsplikt. Gi herskeren beskjed om at du ikke vil finne deg i det lenger, nå gjør du noe med det!