28. mar, 2014

IKKE HOPP FORT OVER I ET NYTT PARFORHOLD

VG s oppslag denn uka om kjærlighetssorg og samlivsbrudd , og rådet om kjapt å finne ny samlivspartner, gjerne etter en mnd, er jeg uenig i. Riktignok baserer saken i VG seg på flest unge menneskers brudd og sorg. Men VGs sakkyndig sier det samme gjelder for voksne og eldre mennesker også. Dette er ikke min erfaring fra terapirommet.

Samlivsbrudd kan ta lang tid å komme over, ikke uvanlig opptil 2 år. Jo lenger forholdet har vart, som regel med felles barn og slekt og venner, jo flere bånd skal brytes, og må jobbes med for å heles.

Det er viktig å lande etter et brudd, det betyr å finne seg selv,  og erkjenne hva som gikk galt sist, før man vet hva man søker i jakten på ny kjæreste. Jeg er enig i at det er lurt å gi seg selv en tidsgrense for hvor lenge man skal sørge, f.eks. 1 år,  for å unngå å bli der nede, og se på seg selv som et offer. Men jeg adarer mot å hoppe kjapt inn i nye  forhold. Da er faren for å dra med seg gammelt uoppgjort grums fra tidligere stor. Å kjøre dobbelt er slitsomt. Å jobbe med eksforholdet og ny kjæreste samtidig klarer de færreste godt.