14. jan, 2015

PENGER OG ØKONOMI I SAMLIV

Penger er mye mer enn kroner og øre i et parforhold. Det er ofte et symbol på makt og styrke, og på over- og underordning i forholdet. Den som eier mest og har best økonomi får ofte mer makt og kontroll enn den som har minst. De mest bevisste tar slike forhold opp før de flytter sammen, og takler økonomi godt uten ukentlige kjefting og krangling. Men for mange virker det unaturlig og spesielt å skulle koble økonomi opp mot kjærlighet og samliv, i hvert fall når man er nyforelskete kjærester. Der bommer mange.

Dagens ektepar og samboerpar krangler mye om husarbeid, hva de bruker tiden til, og pengene sine på. Når økonomi og pengebruk utløser stadige krangler hos samlivspartnere, bør de være obs. Det er som regel et tegn på at de tenker ulikt om hva de vil bruke penger til, og har behov for. Og slikt går ikke over av seg selv.

Løsningen ligger i å snakke sammen for å forstå hva den andre tenker og mener om penger og økonomi, og å øve seg i møtes på halvveien. I parforhold må du av og til vike egne behov til fordel for partnerens. Det holder ikke å true den andre til underkastelse mot sin vilje. Da tyter misnøyen ut på andre områder i samlivet. 

Planlegg økonomien sammen.

1.  Snakk om eiendom, gjeld og forbruk, ikke forhør hverandre.

2.  Lag avtaler om faste trekk og betalinger for å slippe ukentlige diskusjoner.

3.  Lag samboeravtale, eller ektepakt.