11. sep, 2015

FORDØMMELSE UANSETT hersketeknikk

Den 5. hersketeknikken handler om dobbelt straff. Fordømmelse uansett hva du gjør. Like gærent begge deler. Vi kaller det dobbelstraffing. Ofte brukes dette mot dem vi har fordommer mot. Eks: hjemmearbeidende kvinner anklages for å være udugelige og late. Begynner hun på jobb anklages hun for å være selvopptatt og ikke tenke på familien.  Eller på jobben, enten du er for passiv, får du høre det, eller du er for pågående og aktiv. Like galt begge deler.

 

Berit Ås er hersketeknikkenes mor. Hun introduserte disse på 70 tallet. Men så lenge det har vært mennesker har man hersket over hverandre. Det handler om makt og over- og underordning. Ofte skjer det ubevisst, gjennom tale, kroppsspråk og andre former for kommunikasjon. Men det blir ikke bedre av den grunn.

 

Rådet er å ikke finne seg i å bli hersket over. Avslør maktspillet og si fra!

Blir du avvist når du konfronterer partneren eller kollegaen din, må du ikke nøle med å ta saken opp med andre i full åpenhet, enten med en du har full tillit til i netterket ditt, eller gå til en fagperson med taushetsplikt. Gi herskeren beskjed om at du ikke vil finne deg i å bli hersket over lenger.

Hopp i det!