9. feb, 2016

PENGER I SAMLIV

De færreste tenker økonomi når man er forelsket og i begynnelsen av et forhold. Da er det andre følelser og holdninger som må testes ut. Tiltrekkes jeg av han eller hun? Har vi felles interesser og livsstsil, og humor? Er han til å stole på? Har hun hatt mange forhold tidligere? Hva slags bakgrunn har hun/han? 

 

Penger og økonomi tar større plass nå enn for 50 år siden. Derfor er mitt tips til nye par: Ikke flytt sammen før dere har snakket ordentlig om penger og økonomi. Det innebærer å fortelle hverandre om gjeld (også kredittkortgjeld), eiendom, barnebidrag, utgifter og forbruksvaner.

 

 

Det er lettere å snakke om økonomi før man etablerer seg i samme bolig, for da begynner hverdagen med en gang.

 

Penger er ofte gjenstand for krangling i parforhold. Og penger blir lett forbundet med makt. Den som eier og tjener mest, har mest makt. Derfor er det så viktig å være åpne om penger i kjæresteforhold, og forstå hva hver tenker og vil og gjør med sine penger og sin økonomi. Tillit i pengesaker er veldig sentralt for samlivspartnere.

 

For å få det til må begge engasjere seg, ellers blir det misfortståelser. Gjettinger holder ikke. 

Det er mest vanskelig når den ene er sparer og den andre sløser. Men alt kan snakkes om og løses - for den som vil og ikke gir opp!