14. nov, 2016

SJALUSI

Sjalusifølelser er medfødt, vi er alle mer eller mindre sjalu. Kan du elske, kan du også bli sjalu. Og sjalusi kan oppstå i alle slags forhold, mellom ektefeller og kjærester, mellom foreldre og søsken og kolleger og venner.

I samliv og parforhold er sjalusi vanlig. Men sjalusi er ikke lett å oppdage, for det er ofte usynlige overganger over lengre tid mellom normal og sykelig sjalusi. 

Nå har julebordsesongen begynt. Fester med kolleger og venner har toppsesong. Det er mange samlivspartnere som gruer seg nå, etter dårlige erfaringer fra i fjor med fyll og utroskap. Det er ikke uvanlig å utvikle mer plagsom sjalusi etter å ha blitt bedratt en eller flere gang tidligere.

Sykelig sjalusi handler om at den sjalu får et veldig kontrollbehov over sin partner, og nesten vokter hvert skritt. Han/hun er livredd for å miste partneren hjemme, og bli avvist. Men måten redselen og bekymringen kommer ut på virker helt motsatt på offeret for sjalusi. For hvem liker å bli forhørt etter en tur i butikken eller etter treningstur, eller etter kurs med jobben?

Den sykelige sjalu kjenner det som et voldsomt press innenfra, og klarer ikke å holde ut med å tenke på hva den andre foretar seg utenfor hjemmet. Derfor må det sjekkes og forhøres når de møtes.

Det varer ikke lenge før stemningen blir dårlig og de to glir fra hverandre.

Men sjalusi kan bearbeides og bekjempes.

Løsningen begynner med at den som blir kontrollert må si fra.

Og den som er sjalu må innrømme sine sjalusi.

Det hjelper ikke å ta piller. Skal sjalusi bekjempes, må saken snakkes om, og opp på bordet.   Den sjalu må innrømme, og offeret må ikke finne seg i å bli sjekket for alt man gjør. 

Sykelig sjalusi er vanskelig å kurere på egen hånd. Tipset er å søke hjelp hos psykologer eller terapeuter, på poliklinikkene eller privat.