18. feb, 2017

HERR OG FRU KJEFT

I terapirommet snakker vi mye om kjeft og kritikk. Det er et gjennomgangstema for folk som bor under samme tak. Jeg har et inntrykk av at det er flest kjeftekvinner og flest fåmælte men kritiske menn, blant nordmenn.

Kjefting og kritikk  kommer når vi er irritert, eller ikke får respekt, og når vi føler at vi ikke har autoritet lenger. Det er ikke usunt og farlig å kjefte eller kritisere hverandre av og til. Men når kjefting og kritikk blir mer vanlig enn behersket og rolig tale, da blir det lett et problem. Og det baller fort på seg.

 

Tipset er å få tak i hva som ligger bak kjeftingen og kritikken hos dere. For det kommer ikke av seg selv. Det kan være åpne sår fra tidligere, eller savn som ligger rett under huden og klemmer. Personlighetsforskjeller (trangen til å styre og lede) eller lengsel etter å bli godtatt for den jeg er, ligger ofte under som årsak.  

 

Oppgaven er å snakke sammen for å forstå hverandre bedre. Det trenger ikke være mange og lange samtaler. 4 ord kan være like bra som 400, bare de er tydelige og ærlige.

 

Men løsningen har først og fremst å gjøre med om du er motivert og vil få slutt på kjefting og kritikk hos dere. Lurt å tenke gjennom først!