19. apr, 2017

FESTDAGER MED SKILTE FORELDRE

Hvor skal jeg være 17 mai, pappa? Jeg vil være hos deg, men tror du mamma blir lei seg? Pappa blir usikker. De har ikke avklart disse høytidsdagene enda. Han vegrer seg for å ringe ekskona, for det kan bli bråk, og det liker han dårlig.

Mai og desember er de to månedene i året for flest festdager med familien, med bl.a. brylluper og konfirmasjoner, 17. mai, og julefester.

I moderne familier er det mange barn med to, eller flere, hjem. Kloke foreldre skjønner at konfirmasjonsdagen først og fremst er tenåringens dag. Og de fleste skilte familier klarer å feire sammen for konfirmantens skyld, selv om sinne og såre følelser kan dominere de voksnes nærvær. Men noen klarer det ikke. Både foreldre og besteforeldre kan dessverre lage mye bråk før slike fester i familien.

Ofte henger dette sammen med at de voksnes samlivsbrudd ikke er avsluttet godt nok, men fortsatt utløser sinne og tristhet når eksene møtes. Og besteforeldre kan også delta aktivt i denne striden.

 

Barn orker ikke foreldre og besteforeldre som krangler. Barn og unge ser de voksnes kamp, men de skjønner ikke hvorfor kampen må komme frem akkurat på festen deres.

 

Lytt til de unge!

Nesten alle barn og ungdommer ønsker at foreldrene og besteforeldrene deres skal være sammen med dem på festdagen. Det gjelder også om hovedpersonen har flere besteforeldre og stesøsken, tanter, onkler osv. Unntaket kan være når de voksne misbruker alkohol og stoff, eller gjør festdagen utrygg for ungdommen. 

Kloke foreldre og besteforeldre lytter til barna sine og forsøker å rette seg etter hva hovedpersonen(e) ønsker, og lar være å holde på egne stive oppfatninger om festdagen.

 

Tips:

Vi voksne må rett og slett bestemmme oss for å sette våre egne behov til side til fordel for våre barn og barnebarns festdager i livet.

Alle klarer det som vil det nok!