3. okt, 2017

SJARMØR OG TYRANN

Hun skjønte det ikke selv, for han var så sjarmerende og vennlig i begynnelsen. «Og jeg som følte meg litt usikker og på leting etter en trygg havn, falt pladask for ham», fortalte kvinnen i terapirommet.  «Men siden kom helt andre trekk frem, som makt og kontroll over meg, og en helt uakseptabel atferd».

 

Psykopati er navnet på en bestemt alvorlig antisosial personlighetsforstyrrelse. Jeg møter mennesker som bor og lever sammen med partnere med slik lidelse, Men psykopater finnes ikke bare hjemme i familien, de finnes i alle leire, de er sjefer i arbeidslivet på jobb, de finnes blant kolleger, og blant naboer og venner.

 

Jeg advarer mot å feste merkelappen Psykopat i panna på folk. Ikke tull med dette! Relasjoner er kompliserte samspill og kan handle om mye mer enn psykopaten.  For det er i forhold til andre at psykopaten spiller ut rollen sin.  De trenger andre for å tilfredsstille sine egne behov. Det er ikke vanskelig å forstå at par- og familieliv går til grunne av slikt. For psykopater kan glatt være to personer, de kan være både hyggelige og sjarmerende og samtidig selvsentrerte tyranner.

 

Min erfaring er at de som blir ofre for psykopater ofte mister gangsynet selv, de blir hjernevasket av partneren som fritar seg selv for alt ansvar og skyld.

 

Tips: Ta grep, bryt opp og kom deg vekk som fort som mulig!