10. okt, 2017

PSYKISK HELSE - LIVET GÅR OPP OG NED FOR ALLE

I dag 10. oktober er verdensdagen for psykisk helse. Vi trenger en påminning om at vi alle får mer eller mindre problemer med vår psyke gjennom livet. Problemet er at vår psykiske helse ikke så lett synes utenpå. Det gjør beinbrudd, og tap av hår pga kreft. Men når vi er psykisk plaget, orker de færreste av oss å snakke om det. Men som familiemedlem, venn, kollega eller nabo må vi hjelpe ved å bry oss og lytte! Noen tør ikke, og sier at de ikke vet hva de skal si og gjøre. Svaret på det er: si og gjør akkurat slik som du gjør mot en som er fysisk syk. "Jeg ser at du sliter nå, har du vondt, kan jeg bidra, skal vi ta en kaffe, eller gå en tur?" Å vise empati kan alle, fordi vi lærer tidlig å vise hensyn og omsorg for de som har vondt og er syke.  Taushet og avstand tolkes fort som avvisning og bidrar til økt sykdomsfølelse!

 

Jeg hører fra par som har samlivsproblemer,  når de sier til hverandre, "du er sjuk i hue, like gæren som moren/faren din, ditt nervevrak, kom deg til psykolog..."

Tell til 10 neste gang du får lyst til å skjelle ut samlivspartneren din for hans/hennes utfordringer. Mange har bruk for eksperthjelp, men enda fler ville klare livet sitt selv hvis de ble respektert og inkludert.

 

Åpenhet om psykisk helse virker som medisin på den psykiske helsa vår. Og normalisering av psykiske plager bidrar til mestring!  Å klare livet mitt er helt avhengig av hvordan jeg blir møtt og godtatt av andre.