23. okt, 2017

"HVOR SKAL JEG VÆRE TIL JUL?"

I delte familier med mine og dine barn, begynner man tidlig å tenke på hvor små og store skal være til jul i år. Skilte foreldre som har et greit og avklart forhold til hverandre, og samarbeider om barna, klarer som regel dette uten problemer.  Mange har ordningen 2. hvert år med mor og far. Men når mamma plutselig har fått en ny kjæreste og vil til utlandet i julen, skaper det bølger, og tanker om hvor vi kal være i julen da?

Foreldre som motarbeider hverandre sliter mest, og de klarer ofte å lage mye misnøye, krangel og uro, før en løsning til slutt tvinger seg frem. Det triste er at barn, små og store, husker dårlige julefeiringer bedre enn de gode.

Det er ingen standard løsning på dette. Bare individuelle. Men de voksne har et klart ansvar for å hjelpe til at julen blir så bra den kan bli for barna. Da må nok mange voksne vike sine egne behov til fordel for barnas. Pass deg så du ikke nedvurderer dine barns julefeiring med sleivete kommentarer og en negativ holdning. Slikt merker barn kjapt, små barn også.

For barn av skilte foreldre er mamma og pappa like viktige, voksne lager mer konflikter i storfamilien enn barna. Barn krever klar tale og ærlighet. De tåler å høre sannheten, noe annet tolkes som juks.

Planlegg og avtal i god tid hvor barna skal feire jul i år!