1. nov, 2017

HVOR ER SVIGERFAR?

«Svigermors tunge» heter en plante.  Kommer du for nær, stikker den.

Svigermor har et dårlig rykte.  Mange svigermødre kan ikke la være å bry seg, for eksempel ved å stikke til sønnen sin litt ekstra, så hun kan be ham om små tjenester når hun trenger det. Eller hun følger med når hans partner er borte. Noen svigermødre kommer og lager mat til sønnene sine da.

«Min svigermor har ikke antenner, sier en kvinne jeg snakker med. Hun skjønner ikke når hun går for langt. Og dette har vart i 2 år nå. Jeg tror hun savner min manns forrige partner. Men Ole vil ikke, og ikke tror jeg han klarer det heller, ta et oppgjør med svigermor.   Så blir det oss to kvinnene da. Og nå har det helt låst seg. Det er ikke bra for barna, men hva skal jeg gjøre?»

Petters foreldre har hatt tradisjon med å invitere alle sine tre barn med familier til 1. juledagsmiddag.  Men for to år siden skjedde det noe. Petter og hans nye partner og barna ble ikke invitert. Petter sliter enda med skuffelsen, men har ikke klart å løse problemet. 

Petter ringte og ba om hjelp. I møtet (bare med de fire voksne) var de unge og svigermor mest aktive.  Svigerfar hørte godt etter, men var taus. Da inviterte jeg svigerfar inn som problemløser.  Han påtok seg jobben. Vi møttes 2 ganger etter dette. Saken endte med at svigerfar diskuterte problemet på kammerset hjemme med sin kone. Han skar gjennom og ville legge bak seg alt gammelt, «nå begynner vi på nytt uten å skjelle hverandre ut og være sinte».

Svigerfar er en ubrukt ressurs i familier med konflikter. Bruk ham!