5. feb, 2018

NORMALE LIVSPROSESSER ER IKKE SYKDOM

Livet går opp og ned for oss alle. Det består av gode og mindre gode dager, og noen helt forferdelige. Men medisiner fra apoteket hjelper ikke for alle våre vondter og fæle opplevelser. Det gjør ikke sykemelding heller alltid. Men kanskje vi nå har en forventning om at nesten alle slags problemer og vondter skal og må løses av helsevesenet, og andre vesener. Jeg tror ikke noe på det!  

Jeg møter par og familier som sliter med samlivsbrudd, utroskap, rus og vold. Selvsagt kan sykdommer og lidelser komme samtidig med slike hendelser, og da er medisin og behandling helt nødvendig. Men generelt er de fleste av oss utrustet slik at vi klarer å takle de vanlige utfordringene vi får i livet, som å miste jobben, krangle med partnere, være sjalu og misunnelig, ha dårlig selvtillit, eller å være uvenner foreldre og søsken, og naboen.  

Statistikken sier at over 50% av oss kommer i mental ubalanse og får psykiske problemer en eller flere ganger i livet. Nå viser ny forskning at samtaleterapi har en langt bedre effekt for slike vanlige lettere psykiske plager som f.eks. angst og depresjoner, enn medisiner har.

Så folkens, det er like vanlig å ha gode dager som dårlige! Og det beste er at vi kan vokse på motgang!