20. feb, 2018

SJALUSI TAR LIVET AV MANGE KJÆRLIGHETSFORHOLD

Jeg snakker ikke om den naturlige formen for sjalusi, som vi alle er født med. Den er uskyldig og gjør at jeg beskytter og passer på det som er mitt.

Det er når sjalusien får makt over oss, så den nesten kommanderer oss, at det blir et problem. Når en sjalu samlivspartner nesten tvinger kjæresten til å være hjemme, eller å holde seg «på plass», så den sjalu har kontrollen, det er da sjalusien blir stygg og farlig.

Åse og Henry hadde vært sammen i flere år, men nå har Henry blitt så sjalu at han bare tenker på hva Åse holder på med bak hans rygg, når han ikke ser henne. Enten hun bare er på posthuset, på jobb i barnehagen eller på trening er Henry urolig for at hun driver med andre menn. Derfor klarer han ikke å la være å forhøre Åse så fort hun kommer inn i døra hjemme. Hvor har du vært? Hvem var du sammen med? Du ble lenger enn du sa til meg. Det tar ikke langt tid før dårlig stemning og kranglingen er i gang.

Sjalusi henger sammen med vår egen indre uro og utryggghet.

Sjalusi og misunnelse er i samme slekt, følelsene henter sin næring fra samme kilde, nemlig fra uroen over ikke å være bra og attraktiv nok, eller redselen for ikke å strekke til. Sosiale medier bidrar nok til mye sjalusi og misunnelse i dag. Jenter og kvinner er like sjalu som gutter og menn.

Mange er skadet i dag etter å ha blitt vraket av kjærester tidligere pga utroskap eller fordi de selv har vært utro. Men sjalusi går sjelden over av seg selv. Den må erkjennes og aktivt repareres.

Noen klarer å gjøre det selv, mens andre trenger hjelp utenfra.

TIPS

  1. Snakk om problemet, sett navn på sjalusien, og erkjenn problemet.
  2. Den som er sjalu har ansvaret for å bli kvitt problemet, men den andre, offferet, må si fra og ikke finne seg i urimelig mistenkeliggjøring og forhør.
  3. Den sjalu kan registrere (i en liten bok på baklomma) når sjalusien kommer, for å få oversikt over hvor ofte og mye problemet plager.
  4. Hvis ikke utviklingen snur seg etter 3 mnd, søk ekstern profesjonell hjelp.
  5. Har du en sjalu partner, ikke flirt og klin med andre!