13. mar, 2018

MOBBING HJEMME

En slags definisjon på mobbing:  En person blir mobbet eller plaget når han eller hun gjentatte ganger over en viss tid, blir utsatt for negative handlinger av en eller flere personer.

Mobbing i skolegården og på jobben er et velkjent tema. Mens mobbing hjemme og i parforhold hører vi mindre om. Men også her forekommer det, selv om det er mye vanskeligere å snakke om. Og det er flaut å fortelle det ute at jeg blir mobbet hjemme.  I et samliv blir det helt feil når den ene setter seg over den andre. Det går selvsagt utover likeverd og respekt mellom de to - som er grunnmuren i forholdet, nest etter gjensidig tillit.

Kvinner og menn mobber like mye i parforholdet hjemme. Her er noen eksempler:

Du er for tjukk og trener for lite.

Du har for lite lyst på sex.

Så rotete du er.

Så daff og passiv du er.

Er du TV-slave?

Du er alt for snill mot dine foreldre.

Du er aldri hjemme.

Du er mer hyggelig mot andre enn meg.

Så gjerrig du er.

Så sløsete du er med penger.

Ikke finn deg i å bli mobbet av partneren din!  Mobbingen går ikke over av seg selv. Hvis du skjønner at du blir mobbet (noen er alt blitt hjernevasket), så ta det opp i full åpenhet. Fortell hva du utsettes for (skriv ned på forhånd så du ikke blir usikker, og la partneren få lappen etterpå), og hvordan dette virker på deg. Prøv å ikke angripe og gi skyld, men snakk om deg selv!