9. apr, 2018

LIDELSER I ALDERDOMMEN

Sykdom og lidelser er vanlig for oss mennesker, og en del av livet, særlig når vi blir eldre. Da kan hverdagen bli snudd på hodet. 

Aldring fører ofte med seg ulike personlighetsforandringer. Noen har små endringer i sin væremåte, andre større og nesten brutale. Problemet er at dette merkes mest av ektefellen eller samboeren og barna.

Vi mennesker takler motgang og forandringer ulikt. Det er lett å tenke at den som har plagene og endrer seg, har det verst, men den friske som skal hjelpe og støtte og alltid være på tilbuds-siden kan også kjenne belastningen.

Eksempel

Kari og Per har vært gift i mange år. Kari har gikt og mange usynlige vondter i armer og hender, men hun er kvikk i hodet og har tilpasset bolig og bil for sin funksjonshemning. Per er fortsatt i jobb og har hobby med gamle biler som han steller i egen og kameraters garasjer på fritiden. Kari ringer meg og ber om hjelp til å få Per til å være mer hjemme hos henne. «Kari har forandret seg i sin væremåte», sier Per, «men det kan jeg ikke si høyt. Jeg trenger å være ute også!»

Kriser i parforholdet kan gå begge veier. Ærlige tilbakemeldinger er alltid best. Målet er å forstå hva den andre trenger, og godta dette! Ubalanse i slike samspill ender dessverre ofte i brudd, hvis ikke begge engasjerer seg og skjønner at de har ulike behov. Kari kan ikke forvente at hennes gikt og vondter får all plass, for det klarer ikke Per på sikt å leve med. Han trenger kontakt med kompisene sine ute for ikke å bli sur og nedfor selv.

Lurer du på hvordan det gikk med Per og Kari? Etter flere måneder og noen samtaler i terapirommet klarte de å finne tilbake til hverandre. De så hvordan de begge hadde låst seg i sin egne tanker og følelser. Samliv og fellesskap er å se den andre!

Tips-fix

God livskvalitet kommer an på hvordan du tar det!