4. mai, 2018

VI KAN LÆRE Å ELSKE IGJEN

Kjæreste-følelser hos samlivspartnere kommer og går, i alle aldere. Det er ganske vanlig, men kan oppleves som fælt for det. Nå leser vi i media nesten daglig om sex og samliv, så folk flest skjønner at lidenskapen kan ta veien ut døra rett som det er. Travle karriere-par kjenner ofte på liten tid og overskudd til å pleie parforholdet. Og hvem er ikke travel i dag? Til og med mange pensjonister.

Kjærlighet og moderne samliv har mye med tid å gjøre. Og da snakker vi om prioritering og planlegging. Vanskeligere er det ikke. Men hvor i all verden tok lidenskapen veien?, spør mange Vi begynte jo så flott, fulle av forelskelse og kjærlighet. Nå har vi det mest kjedelig, selv om vi er gode venner og gode samarbeidspartnere hjemme. Ingen av oss vil ha det sånn, det har bare blitt sånn.

Ømhet og nærhet må dyrkes jevnlig, akkurat som blomster, for at kjærestefølelser skal holdes levende. Alle kan lære av sine egne feil, hvis de vil det. Men ingen kan forandre andre enn seg selv. Hvis du vil lære å elske på nytt, må du begynne med deg selv, og ikke den andre. Det handler både om en mental og praktisk justering. Mentalt kan du slutte å fokusere på det som er negativt ved partneren, ved at hun skravler for mye, eller han har andre interesser enn deg, eller at hun er avvisende og kjedelig. Du kan gå inn for å være positiv selv, det smitter. Og du kan foreslå ting dere kan gjøre sammen hjemme eller ute.

Praktisk må du organisere hverdagen din slik at du får tid og overskudd til samlivet. Fine idealer teller ikke før de merkes av samlivspartneren.

Vi kan bare lære å elske gjennom å være kjærlige.  Vi må være sammen for å få et bedre fellesskap. Vi må ta på hverandre og gi komplimenter og tilbakemeldinger.

Det er like viktig å «se» partneren som å se seg selv. Dette hører jeg stadig i terapirommet: jeg føler meg ikke sett.  Egoisme og kjærlighet passer dårlig sammen.

Ha gode maidager!