28. jun, 2018

VOKSEN KJÆRLIGHET

I ung kjærlighet begynner ting fort, og går ofte fort over.  I voksen kjærlighet har man som regel mer livserfaring, på godt og vondt.  Jeg tenker på voksen kjærlighet mellom to som er minst 40 år gamle og som har gått i livets skole, og på trynet noen ganger. Med det mener jeg at man har bommet, har forventet for mye, eller hatt urealistiske forventninger til forholdet og partneren.

Alle problemer og utfordringer kan ikke løses. Det skjønner ofte ikke unge. Men voksne vet at det er sant. Mange problemer virker helt i hvert fall uløselige, for eks at jeg har et vanskelig parforhold, eller er syk, eller jeg krangler med søsteren min. Tips; stikk fingeren i jorda og si høyt at så vanskelig har du det nå. Petter Stordalen sier det sånn: alt begynner med å si det høyt!  Forsøk så å legge problemet vekk, for at du selv ikke skal bli ødelagt. Det rare er at når vi klarer å legge et vrient problem vekk i en skuff, blir problemet etter hvert mindre plagsomt. Jeg prøver det ofte selv. Det hjelper.

Voksen kjærlighet er mer enn følelser, det er en måte å leve må, en iherdig vilje til å være to som teller like mye i forholdet. Hvis kjærlighetsforholdet domineres av den ene eller andre, kommer ikke det viktigste frem: nemlig at jeg føler meg respektert for hvem jeg, hvem jeg kommer av og hva jeg ønsker. Å føle seg respektert er det viktigste grunnlaget for god voksen kjærlighet.