Solveigs blogg

13. mar, 2018

En slags definisjon på mobbing:  En person blir mobbet eller plaget når han eller hun gjentatte ganger over en viss tid, blir utsatt for negative handlinger av en eller flere personer.

Mobbing i skolegården og på jobben er et velkjent tema. Mens mobbing hjemme og i parforhold hører vi mindre om. Men også her forekommer det, selv om det er mye vanskeligere å snakke om. Og det er flaut å fortelle det ute at jeg blir mobbet hjemme.  I et samliv blir det helt feil når den ene setter seg over den andre. Det går selvsagt utover likeverd og respekt mellom de to - som er grunnmuren i forholdet, nest etter gjensidig tillit.

Kvinner og menn mobber like mye i parforholdet hjemme. Her er noen eksempler:

Du er for tjukk og trener for lite.

Du har for lite lyst på sex.

Så rotete du er.

Så daff og passiv du er.

Er du TV-slave?

Du er alt for snill mot dine foreldre.

Du er aldri hjemme.

Du er mer hyggelig mot andre enn meg.

Så gjerrig du er.

Så sløsete du er med penger.

Ikke finn deg i å bli mobbet av partneren din!  Mobbingen går ikke over av seg selv. Hvis du skjønner at du blir mobbet (noen er alt blitt hjernevasket), så ta det opp i full åpenhet. Fortell hva du utsettes for (skriv ned på forhånd så du ikke blir usikker, og la partneren få lappen etterpå), og hvordan dette virker på deg. Prøv å ikke angripe og gi skyld, men snakk om deg selv!

3. mar, 2018

Hverdagslykke

Det er en grunnleggende tilfredshet og trygghet i samspillet. Det er unaturlig å være lykkelig hele tiden, men å merke øyeblikk av lykke og lykkestunder. For eks følelser av lykke over en god frokost, eller når dere er på ferie, eller synet av partneren som maler huset, eller dere har en helg sammen, uten annet program.

God stemning og godt samspill

Når dårlig stemning preger hverdagen over lengre tid i et parforhold, bør blålyset komme på. To som lever sammen må skjønne at begge må trives. Og det må begge bidra til! Hva gjør du for å gjøre partneren din glad?

Respekt og likeverd

Å føle seg godtatt for den jeg er, og hvem jeg kommer av, topper listen over hva som teller mest i gode samliv. Det verste er å føle at partneren prøver å styre meg til å bli lik seg selv.

Dårlige sider og personlighetstrekk

Det er avgjørende å klare å akseptere partnerens negative sider, og håndtere sine egne!

Vilje til fellesskap

Kjærlighet og lykke handler veldig mye om vilje. Og hverdagslykke er like mye vilje til fellesskap som kjærlige følelser.

Kjærlighet er noe aktivt, noe vi gjør hele tiden.

Det holder ikke at partneren sier at det viktigste i livet er samlivspartneren, når partneren sjelden eller aldri merker noe til det.

20. feb, 2018

Jeg snakker ikke om den naturlige formen for sjalusi, som vi alle er født med. Den er uskyldig og gjør at jeg beskytter og passer på det som er mitt.

Det er når sjalusien får makt over oss, så den nesten kommanderer oss, at det blir et problem. Når en sjalu samlivspartner nesten tvinger kjæresten til å være hjemme, eller å holde seg «på plass», så den sjalu har kontrollen, det er da sjalusien blir stygg og farlig.

Åse og Henry hadde vært sammen i flere år, men nå har Henry blitt så sjalu at han bare tenker på hva Åse holder på med bak hans rygg, når han ikke ser henne. Enten hun bare er på posthuset, på jobb i barnehagen eller på trening er Henry urolig for at hun driver med andre menn. Derfor klarer han ikke å la være å forhøre Åse så fort hun kommer inn i døra hjemme. Hvor har du vært? Hvem var du sammen med? Du ble lenger enn du sa til meg. Det tar ikke langt tid før dårlig stemning og kranglingen er i gang.

Sjalusi henger sammen med vår egen indre uro og utryggghet.

Sjalusi og misunnelse er i samme slekt, følelsene henter sin næring fra samme kilde, nemlig fra uroen over ikke å være bra og attraktiv nok, eller redselen for ikke å strekke til. Sosiale medier bidrar nok til mye sjalusi og misunnelse i dag. Jenter og kvinner er like sjalu som gutter og menn.

Mange er skadet i dag etter å ha blitt vraket av kjærester tidligere pga utroskap eller fordi de selv har vært utro. Men sjalusi går sjelden over av seg selv. Den må erkjennes og aktivt repareres.

Noen klarer å gjøre det selv, mens andre trenger hjelp utenfra.

TIPS

  1. Snakk om problemet, sett navn på sjalusien, og erkjenn problemet.
  2. Den som er sjalu har ansvaret for å bli kvitt problemet, men den andre, offferet, må si fra og ikke finne seg i urimelig mistenkeliggjøring og forhør.
  3. Den sjalu kan registrere (i en liten bok på baklomma) når sjalusien kommer, for å få oversikt over hvor ofte og mye problemet plager.
  4. Hvis ikke utviklingen snur seg etter 3 mnd, søk ekstern profesjonell hjelp.
  5. Har du en sjalu partner, ikke flirt og klin med andre!
5. feb, 2018

Livet går opp og ned for oss alle. Det består av gode og mindre gode dager, og noen helt forferdelige. Men medisiner fra apoteket hjelper ikke for alle våre vondter og fæle opplevelser. Det gjør ikke sykemelding heller alltid. Men kanskje vi nå har en forventning om at nesten alle slags problemer og vondter skal og må løses av helsevesenet, og andre vesener. Jeg tror ikke noe på det!  

Jeg møter par og familier som sliter med samlivsbrudd, utroskap, rus og vold. Selvsagt kan sykdommer og lidelser komme samtidig med slike hendelser, og da er medisin og behandling helt nødvendig. Men generelt er de fleste av oss utrustet slik at vi klarer å takle de vanlige utfordringene vi får i livet, som å miste jobben, krangle med partnere, være sjalu og misunnelig, ha dårlig selvtillit, eller å være uvenner foreldre og søsken, og naboen.  

Statistikken sier at over 50% av oss kommer i mental ubalanse og får psykiske problemer en eller flere ganger i livet. Nå viser ny forskning at samtaleterapi har en langt bedre effekt for slike vanlige lettere psykiske plager som f.eks. angst og depresjoner, enn medisiner har.

Så folkens, det er like vanlig å ha gode dager som dårlige! Og det beste er at vi kan vokse på motgang!

19. jan, 2018

Og alle problemer kan ikke løses –

men dine holdninger kan endres!

Som barn tenker vi at livet er lett å leve. Noen er snille, andre slemme. Og det kan vi løse, tror vi som barn. De slemme må si unnskyld, og bli snille, og så er alle venner igjen. Men så enkelt er nok ikke voksenlivet. Svart hvitt tenkningen og lettvinte løsninger passer ikke i samliv og parforhold, ikke på jobben heller, og ikke i klubben eller i nabolaget.

Ingen av oss kan bli noe annet enn de vi er. Min egen legning og gener kan vanskelig forandres. Ikke barndommen min heller, eller mitt tidligere parforhold og familieliv. Hvis du ser på personlighetsforskjeller som et stort problem, enten i parforhold eller hos kolleger på jobben, kommer du ikke langt. For radikale omlegninger av vår personlighet er nesten umulig å endre på når vi er voksne. Da må du rett og slett bestemme deg for å forsøke å lære deg at slike problemer ikke kan løses. Den eneste måten å komme videre på er å slutte å tenke på dette som problemer. Du må snu innstillingen din, og la problemet falle.

Personlighetsforskjeller

Jeg snakker mye om personlighetsforskjeller med par i terapirommet.

For slike forskjeller fører til mye krangling og misforståelser, og ufred. Men får du tak i og skjønner at dine egne holdninger kan endres, da er det mange muligheter. Våre holdninger kan endres. Mine holdninger til ulikheter mellom oss kan jeg gjøre mye med selv. Sjekk hva du irriterer deg over og hva som gjør deg sint og oppgitt. Skriv det gjerne ned, og snakk om forskjellene mellom dere. Den vanskelige oppgaven mellom oss mennesker er å slutte fred om kjønnsforskjeller og personlighetstyper.

Det gjelder både i livet hjemme og ute!

Klarer du den jobben, kan mye løses!